Gastenboek

Afgelopen weekend was ik met mijn moeder oude fotoalbums aan het bekijken. We vonden een foto van de Ardjoeno, aangemeerd in Penryn in Cornwall. Mijn moeders moeder had het vroeger regelmatig over oom Abram. Ook de achternaam Noe kwam mijn moeder nog heel bekend voor. De familie van mijn moeders moeder woonde in Woldendorp, in de buurt van Delfzijl.
Ik wil de foto van de Ardjoeno wel plaatsen, hier of op het kustvaardersforum maar ik weet nog niet hoe ik dat kan doen. Ik kan 'm ook mailen.
Met vriendelijke groet, Mirjam Breeuwer.
februari 28, 2018 | Unregistered CommenterMirjam Breeuwer
Beste mijnheer Horsten,
Ik lees op het kustvaartforum dat u Bram (Abraham) Noë heeft gekend. Ik denk dat hij mijn grootvader is.
Geboren in 1891 en overleden in 1950. Ik weet van hem dat hij kapitein was, heb hem nooit gekend. Zijn zoon (mijn vader) Bram Noë (geb. 1922) is Engelandvaarder geweest en heeft bij de marine gediend.
Ik heb 1 foto van mijn grootvader. Wellicht kunnen wij contact hebben om vast te stellen dat dit om dezelfde persoon gaat, wat u over hem schrijft intrigeert mij.
Met vriendelijke groet,
Theo Noë
januari 1, 2018 | Unregistered CommenterTheo Noë
Geachte mijnheer Theo Horsten,

Via Kombuispraat kwam ik op uw website terecht. Toen ik over uw boek De Prijs las werd ik geraakt.Het boek zelf heb ik nog niet gelezen, maar uit hetgeen u beschrijft zie ik overeenkomsten met de loopbaan van wijlen mijn grootvader Jan Postma (Emmer Compascuum, 27 februari 1901- 29 oktober 1945, Rotterdam).

Zoals u ziet heb ik hem helaas nooit leren kennen. Met zijn zoon, mijn vader Leo Jan Postma (16 mei 1931 - 04 mei 2016), heb ik gelukkig nog heel veel over Opa kunnen praten. Telkens als ik weer iets had gevonden, kon ik het vader het laten weten.
Mijn vader werd ziek. Ik beloofde hem verder te gaan met zoeken.

In het familiearchief is veel materiaal van opa bewaard gebleven. Opa was machinist in dienst van de Rotterdamsche Lloyd. Ik ben in het bezit van zijn personeelskaarten ,zijn oorlogskaart (blauwe kaart), Lloyd boekje, diploma's etc. Alle scheepsnamen (met reisnummers),data, zijn kwaliteit (rangen) heb ik kunnen terugvinden. De allereerste aantekening in zijn Lloyd zakboekje dateert van 24 november 1919, echter de "Date of entering service with Co." was op 1-2-'20.

Hoewel ik uw boek (nog) niet heb gelezen, denk ik dat de titel "De Prijs" ook van toepassing is op Opa's zeevarende leven is, met name in oorlogstijd.

Jan Postma vertrok op 20 april 1939 - notabene de verjaardagsdatum van A. Hitler, hij werd 50 jaar,..hij wel- met het ms Tosari vanuit Rotterdam. Jan zou voor 1 jaar wegblijven. Zijn gezin, vrouw, dochter en zoon (mijn vader, zeven jaar oud) zwaaiden hem uit.

Toen in Europa WOII uitbrak, kon Jan alle oorlogsjaren niet meer terugkeren naar huis, naar zijn gezin. Aan zijn oorlogskaart kan ik zien dat hij veel in Amerika gestationeerd was en van daaruit reizen maakte, o.a. t.b.v. zgn. troepenvaarten.

Met het oorlogsgrijs geschilderde, gehavende s.s. Salando keerde hij in 1945 terug. Op 28 oktober 1945 zette Officer Chief Engineer Jan Postma in Ymuiden (Levantkade) weer voet op Nederlandse bodem. Zijn gezin, dat per legertruck vanuit Rotterdam naar Ymuiden was vervoerd om Jan op te halen, stond hem al op te wachten. Vreugde alom! Vader kwam weer thuis!! Die eerste nacht thuis, ...overleed hij.
Hij, zijn gezin en zijn familie betaalden een hoge prijs.

Wie weet, hebben uw vader en mijn opa in die tijd elkaar ooit ontmoet..of misschien wel samengewerkt?

Nog steeds ben ik de historie rond opa aan het onderzoeken. Zo weet ik bijvoorbeeld nog niet waar hij zijn opleiding genoot, ondanks het feit dat ik wel beschik over zijn diploma's. En alle reisnummers, wat is daarvan de betekenis, wat kunnen die mij nog vertellen? Daarover weet ik eigenlijk nog niets.

Ik vond dat ik dit alles aan u moest laten weten. Er zijn nog maar weinigen met wie deze - in mijn ogen - belangrijke historische gegevens uitgewisseld kunnen worden. Ik heb een smalle beurs maar zodra het kan koop ik uw boek! Wellicht maakt mij dit nog meer duidelijk over mijn Opa en over zijn zeevarende leven!

Met vriendelijke groeten vanuit Rotterdam,

Nienke van Leur-Postma
november 19, 2017 | Unregistered CommenterNienke van Leur-Postma
theo,
dank voor de moeite om mij verder te helpen. met de gegevens van het schip ga ik via britisch maritima archiv proberen op naam van de bouwer en de reder `n foto van die boot te vinden.
ik heb alleen het overlijdensbericht in de amsterdamse courant gelezen maar verder niet kunnen vinden waar hij begraven zou zijn, dus ik neem aan dat theodorus "van de plank is gegaan". 'n triest verhaal eigenlijk maar voor die tijd waarschijnlijk gebruikelijk.
vr.groet
jan de wit
december 14, 2012 | Unregistered Commenterjan de wit
Ja, dat was ik, Astrid!
Ik heb je uitgebreid per e-mail geantwoord.
oktober 3, 2012 | Unregistered CommenterTheo Horsten
Goede dag mijnheer Horsten,

We waren op internet wat aan het zoeken over de winkel van mijn opa en oma. We kwamen uit op een stukje op "kombuispraat" van 27 april 2008 (zie kopie tekst hieronder). Het lijkt er op dat u dit heeft geplaatst. Mijn grootouders hadden in Rotterdam op de Putselaan een winkel in Groningse en Friese streekproducten. Klopt het dat u de jongen in onderstaand verhaal bent? Met vriendelijke groet, Astrid Wierenga

"In Rotterdam kwam er wekelijks een speciale roggebroodbakker langs de deur. Ik hoor hem nog roepen als mijn moeder van bovenaan de trap de deur opendeed: "De roggebroodbakker!" Ik zie hem zelfs nog heel vaag voor me: een man zonder gezicht met een korte leren jas aan. Het was een Groninger, dus mijn moeder wilde, als Delfzielster, altijd graag een praatje met hem maken, maar daar had hij nooit tijd voor. Het is niet onmogelijk dat de man me het leven heeft gered. Ik moet naast mijn moeder hebben gestaan toen ze op zeker dag de deur opendeed voor de roggebroodbakker. Ik zal een jaar of drie, vier zijn geweest en hoe het kwam, weet ik uiteraard niet meer, maar ik viel zonder ook maar één tree te raken van die steile trap af, maar werd beneden keurig opgevangen door de leren armen van de roggebroodbakker. Ik had geen schrammetje."
oktober 3, 2012 | Unregistered CommenterAstrid Wierenga
Dat doet me telkens weer genoegen, als iemand een van mijn boeken met plezier heeft gelezen.
juni 3, 2012 | Unregistered CommenterTheo Horsten
Mijn complimenten voor het boek "De Prijs". Ik heb er van genoten.
Bestel het boek "De kim blijft even ver" ook.
Mvg Ronald.
juni 2, 2012 | Unregistered CommenterRonald Schabbink
Hallo Theo Horsten.
Ik ben via Kombuispraat op uw site tercht gekomen.
En zodoende heb ik het boek De Prijs besteld.
Ga zo door met uw site.
Mvg Ronald Schabbink.

Bedankt, Ronald! TH
mei 4, 2012 | Unregistered CommenterRonald Schabbink
Theo, je maakt melding van het uitkomen van een verhalen bundel. Zonder twijfel wordt het weer een "must have" !

Kijken er naar uit!!

gr . Huug

Ik zal mijn best doen om jullie niet teleur te stellen, Huug! TH
april 12, 2012 | Unregistered CommenterHuug Pieterse
Dag Theo, heb net "De Kim blijft even ver" gelezen. Voor mij pure nostalgie natuurlijk. Mijn complimenten. En dan het fenomeen "reïncarnatie" (laten we het zo maar noemen?). Las een soortgelijk verhaal, weliswaar in een totaal andere context, in een verhalenbundel van Frederick Forsyth (titel: "The Veteran"): "Whispering Wind", waarin reïncarnatie en tijd ook niet synchroon lopen.
februari 23, 2012 | Unregistered CommenterHotze Bergsma
Dat doet me genoegen, Janna!
Ik werk aan een nieuwe verhalenbundel, maar dat gaat traag.
oktober 22, 2011 | Registered CommenterTheo Horsten
Ik heb recentelijk die boeken van je besteld Theo, en ik geniet ervan.
Bedankt!
oktober 21, 2011 | Unregistered CommenterJanna
Hallo Theo

Mooi om te horen dat het door u bestelde boekje goed is aangekomen in Griekenland en dat u tevreden bent.
Verzendkosten van Nederland naar Griekenland zijn idd vaak aan de hoge kant, maar daar bepalen wij helaas de hoogte niet van, maar zijn vaak
wel een struikelblok.
Mocht u ooit weer een boek zoeken, helpen we u graag.
We hebben uw link ook op onze website toegevoegd.
Met vriendelijke
Yvonne Slijfer
boekenhoekje.nl
venlo-Nederland
augustus 19, 2011 | Unregistered CommenterYvonne Slijfer
Hallo Theo,
Leuk om de foto's (en verhalen) weer te zien over Wagenborg. Zelf heb ik in de zomer van 1958 op de Egbert Wagenborg gevaren als lichtmatroos en in de zomer van 1959 op de Madzy (ik dacht ook in charter bij Wagenborg) als matroos. Na de zeevaartschool (Rotterdam) als stuurman bij Hudig&Veder, Dammers v.d. Heide en Spliethoff gevaren, plus wat schepen van kleine rederijen. In 1970 aan de wal gegaan.
Groet, Jaap
juni 22, 2011 | Unregistered CommenterJaap van Dodeweerd
Bedankt,John. Ik hoop dat het boek je zal bevallen en hoor dat t.z.t. graag eens.
Vriendelijke groet,
Theo Horsten
juni 10, 2011 | Unregistered CommenterTheo Horsten
Beste Theo,
Met groot genoegen je website bekeken. Net je boek bestelt De Prijs. Hoop daarin achtergronden te vinden over de koopvaardij in oorlogstijd. Mijn oom heeft ook gevaren tijdens de konvooien en ben bezig over hem te schrijven. Hij heeft niet veel willen vertellen.Twee keer getorpedeerd en het leven er afgebracht. Het was geen kleinigheid wat de koopvaardij heeft gedaan. Begin het nu pas een beetje te begrijpen, wat ze hebben doorgemaaakt. Vr. groeten john.
juni 2, 2011 | Unregistered CommenterJohn Bruyn
Alweer geruime tijd geleden ontving ik via deze site een allervriendelijkste e-mail met lovende woorden over mijn boek "De Prijs". Ik heb verschillende keren geprobeerd hierop te reageren, maar telkens komen de mails terug als "onbestelbaar". Ik hoop dat je hier nog eens leest, Hilbrand en probeer het dan nog eens, misschien met een g-mailadres?
Hartelijke groet,
Theo Horsten
maart 6, 2011 | Unregistered CommenterTheo Horsten
Hallo Theo!

Long time no see...

Ik woon nu alweer 22 jaar in Frankrijk, vaar nog regelmatig bij ITC ( sleepvaart/berging/offshore ).

Hoe is het met jou?

Groeten,

Willem
december 10, 2010 | Unregistered CommenterWillem de Mik
Dank je, Timo. Blij te horen dat je het boek kon waarderen. Wat "De kim" betreft: ik ben juist bezig met de allerlaatste correctie van het manuscript voor de hernieuwde uitgave. Ik heb het omgezet naar de nieuwe spelling en ook kom ik nog vrij veel fouten tegen die destijds over het hoofd zijn gezien. In september of begin oktober moet het in de boekhandel liggen.
Hartelijke groet,
Theo Horsten
juni 16, 2010 | Unregistered CommenterTheo Horsten

PostCreate a New Post

Enter your information below to create a new post.
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.