Een nieuwe verhalenbundel...

... zou in het najaar van 2012 verschenen zijn,maar is door 
verschillende oorzaken, waaronder druk vertaalwerk
opgeschoven naar loop 2013. 

 

 

 

Er is wel eens naar gevraagd en ik had er ook al vaak over nagedacht: een bundel(tje) maken over mijn belevenissen in die zo aparte tak van scheepvaart die ship delivery wordt genoemd:

Het op eigen kracht uitbrengen van schepen van onverschillig welk type of formaat naar onverschillig welke bestemming ter wereld.

Dat kan een havenslepertje zijn of een grote hopperzuiger, een splijtbak met twee slagroomkloppers of een VLCC van 300.000 dwt met een turbineinstallatie van 30.000 shp, dat maakt allemaal niets uit; een job is een job. Dat werk deed ik aan het eind van mijn meer dan veertig jaar scheepvaart. Een deel van de schepen waar ik in die tijd bij betrokken was, zijn hier te zien. De grote tankers die ik uitbracht of uit liet brengen zijn hier te vinden.

Het was de tijd waarin ik meer van het scheepvaartbedrijf leerde dan in al die voorgaande jaren waarin ik bij keurige rederijen op keurige schepen voer. Moest ik morgen opnieuwe beginnen aan een zeevarend bestaan, dan zou ik dat maar op twee manieren willen doen:

  • varen op de grootste tankers - want door diezelfde ship delivery ben ik die enorme schepen gaan waarderen - of
  • freelance in de ship delivery.

Verder eigenlijk niets. Ik moet er niet denken om op zo'n kale, kille feeder te gaan varen en al helemaal niet op een van die supercontainerschepen die - vanaf de wal geleid - volgens een strak schema rond de wereld raggen. Van cruiseschepen heb ik genoeg gezien - en dan niet als vakantieganger, maar puur professioneel van binnenuit, vanuit de scheepvaartindustrie - om liever  bij de belastingdienst of voor een functie in de bejaardenzorg te solliciteren dan op zijn drijvende entertainmentgigant te moeten varen.

Maar nu dan die bundel. Die gaat er nu dan toch  komen. Alleen worden dat geen verhalen waarin elke reis beschrijf die ik in dat vak maakte - want dat is het: een apart vak. Dat soort verhalen interesseert geen mens, net zoals het merendeel van de "memoires" in feite maar heel weinig mensen zullen interesseren. Dat wordt het dus niet. Vandaar dat ik zo lang heb geaarzeld en zo lang heb moeten nadenken over de vorm waarin ik het ga gieten.

Die vorm meen ik nu te hebben gevonden. Geen fictie, maar elk verhaal voortkomend uit een bepaalde uitbrengreis. Dat kan een motorjachtje van negen meter zijn geweest of een tanker van vijftig meter breed, een drijvende caravan of een sleepboot met vier roeren om vooruit te varen en drie voor achteruit, een bakkie met twee Schottels en zonder accomodatie of een luxueus ingericht opnemingsvaartuig. Dat maakt weinig uit. Op elke reis maakte je iets mee waardoor je je die reis na tientallen jaren nog altijd zou herinneren. Soms zijn dat angstige avonturen, maar meestal zijn het kleinigheden. Daar wil ik verhalen rondomheen weven.

Er zijn intussen - juli 2016 - vier verhalen klaar, compleet met eigen illustraties. Het moeten er zes worden, dus nog even doorzetten en al die mensen die de indruk hebben dat mijn volgende verhalenbundel net zoiets is als de wederkomst van Christus, nog even geduld. Hij komt echt! Klikken op het plaatje bovenaan deze pagina voert naar de schepen waar het om gaat. IUk had ook een tweede deel in mijn hoofd, maar dat zie ik er niet van komen. 

 

 

 

(Bijgewerkt tot 10 april 2012)

Posted on di, juni 1, 2010 by Registered CommenterTheo Horsten | Comments3 Comments